MENÜYE GÖRE İÇKİ SEÇİMİ
İÇECEK SEÇİMİ VE SERVİSİNDE GENEL PRENSİPLER:
1. ZAMANA GÖRE İÇECEK SEÇİMİNDE GENEL PRENSİPLER:
1. her zaman alınabilen içecekler
2. susuzluk giderici içecekler
3. besleyici içecekler
2. YEMEKTEN ÖNCE ALINABİLEN İÇECEKLER:
yemekten önce iştah açıcı ve mideyi yemeğe hazırlayıcı içecekler alınmalıdır.bu grupta sek beyaz şarap, şampanya,bira,klasik ve modern aperatifler,aperatif kokteyller.
3. YEMEKTE ALINABİLECEK İÇECEKLER:
alkolsüz içecekler,alkollü içecekler,bira,şarap türleri
4. YEMEKTEN SONRA ALINABİLEN İÇECEKLER:
hazmı kolaylaştırıcı ve bünyeyi uyarıcı içecekler olarak çay,kahve,hazmettirici olarakda kanyak,ve likör çeşitleri alınabilir.
5. ÖĞLEDEN SONRA ALINABİLECEK İÇECEKLER:
soğuk meşrubatlar
süt ve sütlü içecekler
sıcak içecekler
alkolsüz meyve kokteylleri
bira ve hafif alkollü longdrınk içecekler
6. GECE ALINABİLECEK İÇECEKLER:
alkol alanlar için fazla hacimli olmayan şınaps,votka whisky gibi içkiler
alkolsüz meşrubatlar
sıcak içecekler
7. YEMEKTEN ÖNCE ALINAN İÇECEKLER:
mideyi ve diğer hazım organlarını yemeğe hazırlayan,iştah acıcı içecekler yemekten önce alınırlar.bu içecekler genelde alkol ve çeşitli baharatlar içeren,şekersiz veya çok az şekerli içeceklerdir.
1. biralar:
rengi köpüğü,soğukluğu ve kendine has tadı ile orta tabaka tarafından tercih edilen bir iştah açıcıdır.
2. beyaz şarap:
sek beyaz şaraplar yemeklerden önce iştah açıcı olarak alınabilir.kendine has kokusu ve az şekerli hafif buruk tadıyla mideyi yemeğe hazırlar
3. klasik aperatifler:
esasen bunlarda bir beyaz cinslidirler.kendilerine has kokuları ve normal şaraplardan daha yüksek alkol oranlarıyla klasikleşmiş aperatiflerdir.
sherry,porto,mader şarapları klasik aperatiflerdir.
4. modern aperatifler:
şarapların içine alkol çeşitli koku ve tat verici maddeler katılarak yapılan
içkilerdir.
a-vermutlar: içine koku,tat verici maddeler ve alkol ilave edilmiş şaraplar.
b-anasonlu içkiler: anason içeren yüksek alkollü içkilerdir.rakı ve pernod
bu grupta sayılabilir.
c-diğer modern aperatifler: dubonnet,camparı,bıtter rossı,cynar,st.raphael
8. ORDÖVRLERLE ALINAN İÇECEKLER:
¨ pateler , av etleri, fümeler vb. kıymetli ordövrlerle klasik aperatifler(sherry,porto,mader şarapları) servis edilir.
¨ deniz mahsullerinden oluşan ordövrlerle sek beyaz şaraplar ,istakoz,böcek gibi kıymetli yiyeceklerle ise sek köpüklü şaraplarda servis edilir.
¨ havyarda bir deniz mahsulüdür.klasik içkisi votkadır.fakat havyarla çok kaliteli sek beyaz şarap ve köpüklü şaraplarda servis edilebilir.
¨ istiridye ile chablis şarabı verilir.avrupada bu ikili kolay kolay birbirinden ayrılmaz
¨ karışık ordövrlerle ve ordövr olarak alınan salatalarla yerli beyaz ve roze şaraplarla, rakı servis edilir.
9. ÇORBALARLA ALINAN İÇKİLER:
çorbadan önce bir yemek ve içki verilmemişse ve çorba ile bir içki vermek gerekirse;
¨ kremalı çorbalar için beyaz şaraplar
¨ konsomeler için klasik aperatifler
¨ beef tea,toeteu,claır,oxtaıl soup gibi kıymetli çorbalarlada klasik aperatifler servis edilir.
10. BALIKLARLA ALINAN İÇECEKLER:
balıklar beyaz etler grubuna girerler.beyaz etlerlede beyaz şaraplar servis
edilir.kılıç,mersin,levrek,dil,kalkan balığı gibi kıymetli balıklarla sek şaraplar,diğer balıklarlada sek veya demı sek beyaz şaraplar verilmelidir.
11. ANA YEMEKLERLE ALINAN İÇECEKLER:
ana yemek koyunisığır,dana gibi koyurenkli etlerden yapılmışsa kırmızı şarap
servis edilir.haşlama ve ızgaralarla daha hafif,fırında hazırlanan ve baharatlı,soslu yemeklede kuvvetli kırmızı şaraplar servis edilir.yabancı şaraplardan bordeux,burgogne,erlauer,chıantı,beaujolaıs verilebilir.
ana yemek açık renkli etlerden kümes hayvanları,süt danası,süt kuzusu,domuz yavrusu etlerinden hazırlanmışsa kalite beyaz şaraplar servis edilir.burgogne,sauternes,graves,rheın şarapları verilebilir
ana yemek geyik karac,yaban keçisi,tavşan vb postlu av hayvanlarından yapılmışsa kırmızı şaraplar servis edilir.
bıldırcın,sülük,keklik gibi av hayvanları rotileriyle hafif içimli kırmızı şaraplar,kaz ve ördek gibi yağlı hayvan etleriyle kuvvetli kırmızı şaraplar servis edilir.
12. ANTRELERLE ALINAN İÇECEKLER:
kıymetli sebzeler tavuk,süt danası,etleri,patelerle hafif içimli demisek veya sek beyaz şaraplar verilir. deniz mahsullerınden yapılan antrelerdede beyaz şaraplar servis edilir
13. ROTİLER İLE ALINAN İÇECEKLER:
rotiler koyu renklerde ise yerli ve yabancı kırmızı şaraplar servis edilir.
14. DESERTLERLE ALINAN İÇECEKLER:
sıcak tatlılar ve hamur tatlıları ile tatlı şaraplar servis edilir.hafif tatlılar,meyveler,meyve salatası,dondurma çeşitleriyle demi sek köpüklü şaraplar servis edilir.
15. PEYNİRLERLE ALINAN İÇECEKLER:
kaşarlanmış sert ve baharatlı peynirlerle kırmızı şaraplar krem peynirler,hafif peynirler,beyaz peynir ile beyaz şaraplar servis edilir.
16. YEMEK SIRASINDA İÇECEK SEÇİMİNDE GENEL PRENSİPLER:
ŞARABIN YEMEKLERE GÖRE SEÇİMİ ŞÖYLEDİR:
§ beyaz etlerle beyaz şaraplar
§ koyu etlerle kırmızı şaraplar
§ tatlılarla tatlı şaraplar
§ meyvelerle tatlı şarap veya demisek köpüklü şaraplar
§ hafif yemeklerle hafif şaraplar
§ soslu,acı,baharatlı,yemeklerle kuvvetli şaraplar.
HAFİF ORDÖVLER
BEYAZ ŞARAPLAR
sebzeler,jambon,kümes hayvanları salatası,alabalık,şarküteri gibi
kuvvetli ordövrler
pateler,kaz ciğeri,yılan balığı,havyar,somon
beyaz şaraplar
(taze hafif ,naturel)
beyaz şaraplar
(kuvvetli,sek,dolgun)
çorbalar
ordövrlerle alınan şaraplarve sherry
balıklar
haşlama
poşe,soslu,tava,grıll,ve fırın
kabuklu deniz ürünleri
beyaz şaraplar
hafif içimli sek beyaz şarap
kuvvetli beyaz-roze şarap
sek beyaz şarap-köpüklü şarap
yumurta yemekleri ve hamur işleri
kırmızı şaraplar
genç ve hafif içimli
kanatlı hayvanlar
haşlamalar
tavuk göğüs haşlama,frıkase soslu tavuk yemekleri
hayvanın cinsine göre beyaz,rose,kırmızı şaraplar
dolgun beyaz şaraplar
çevirme ve fırın
piliç,güvercin,bıldırcın
yağlı kümes hayvanları(ördekve kaz)
kanatlı av hayvanları(yaban ördeği,sülün,keklik)
sek rose şaraplar
sek beyaz şaraplar
kuvvetli ve dolgun kırmızı şaraplar
dolgun sek rose şaraplar
elegent kırmızı şaraplar
süt danası ve süt kuzusu
dolgun aromalı beyaz şaraplar
sığır,dana,koyun haşlamalar
ızgara ve rotiler
kırmızı şaraplar
hafif kırmızı şaraplar,dolgun rose şaraplar
kuvvetli dolgun şaraplar
av hayvanları
geyik,karaca,yaban keçisi,yaban domuzu
kuvvetli kırmızı şaraplar
peynirler
taze veya eritme peynirler,keçi peyniri
sert kaşarlanmış,baharatlı peynirler
hafif beyaz şaraplar
sek beyaz veya rose şaraplar
kuvvetli kırmızı şaraplar
tatlılar
sıcak tatlılar,krepler,outlet,suprız,flambe meyve
nornal tatlılar,yaş pastalar,meyveli turtalar
dondurmalar,kuplar
tatlı şaraplar
tatlı şarap veya köpüklü şarap
köpüklü şarap
meyveler
normal meyveler,elma,armut,şeftali,üzüm vb.
kıymetli meyveler,muz,ananas,kivi vb
tatlı şarap,köpüklü şarap
köpüklü şarap
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home